Je wilt natuurlijk iedere dag het beste uit jezelf halen; in je vrije tijd én op de werkvloer. Maar hoe doe je dat, als je leven voelt als druk, druk, druk. Waar haal je de energie vandaan om écht energiek te worden? Met deze 10 tips blijf of word je lekker vitaal en start je de dag niet alleen met energie, maar ga je bruisend de dag door.

1. Hup, achter dat bureau vandaan!
Sta regelmatig op, rek je uit en maak korte wandelingen gedurende de dag. Probeer bijvoorbeeld elk uur even op te staan en rond te lopen om je bloedsomloop te stimuleren. Is een kapotte lift je schrikbeeld? Weet dan dat 2 minuten traplopen al een positief effect heeft op de calorieverbranding.

2. Zit of sta je lekker?
Zorg voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Pas je stoel, monitor en toetsenbord aan voor een goede houding om fysieke belasting te verminderen en zorg dat je regelmatig staat aan je bureau.

3. Mmmmmm…gezond snacken
Houd gezonde snacks zoals vers fruit, noten of yoghurt bij de hand om de verleiding van ongezonde tussendoortjes te weerstaan. Suiker geeft je even een oppepper, maar kan er daarna voor zorgen dat je je vermoeid voelt gedurende de dag.

4. Drink, drink, drink water
Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Zet bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles op je bureau als herinnering. Een gevolg van te weinig water drinken is bijvoorbeeld verminderde concentratie. Neem ook eens water met bijvoorbeeld muntblaadjes of een partje citroen, heerlijk verfrissend.

5. Even niksen
Neem regelmatig korte pauzes om je geest te ontspannen. Doe ademhalingsoefeningen, of sluit je ogen en waan je even op een tropisch eiland en je voelt je meteen relaxter.

6. Plan en ontstress
Organiseer je taken met een to-do lijst en prioriteer ze. Het behouden van overzicht helpt stress te verminderen en effectiever te werken.

7. Gezellig theeleuten
Maak tijd voor sociale interacties met collega’s. Een praatje maken of samen lunchen kan de werkdag leuker maken en zorgen voor een goed humeur.

8. Een goede voorbereiding is het halve werk
Bereid gezonde lunches thuis om te voorkomen dat je voor ongezonde opties kiest. Wees die collega met een heerlijk zelfbereide pasta waar iedereen jaloers op is. Kies voor evenwichtige maaltijden met groenten, eiwitten en volle granen, zodat je de hele dag energie houdt. Delen mag natuurlijk altijd.😉

9. Leer loslaten
Leer stressmanagementtechnieken zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness of yoga om stress te verminderen en je mentale welzijn te bevorderen. In drukke tijden ren je dan niet meer gestresst van bureaustoel naar koffiezetapparaat, maar blijf je helder nadenken.

10. Leer meer
Blijf jezelf ontwikkelen door nieuwe vaardigheden te leren of je kennis uit te breiden. Dit houdt je geest actief en gemotiveerd.

Onthoud dat vitaliteit op de werkvloer draait om het vinden van een balans tussen fysieke en mentale gezondheid. Deze tips zorgen er hopelijk voor dat je energiek, geconcentreerd en gemotiveerd bent tijdens je werkdag.