7 Tips: Zo blijf je fit op het werk

7 Tips: Zo blijf je fit op het werk

Met behulp van deze tips blijf je gezond op werk en pak je elke uitdaging aan met een goede dosis energie. 

Fit op het werk blijven is niet gemakkelijk, zeker niet als je dag zo begint: Het is nog donker buiten als je alarm afgaat. Het is koud en nat. Je rolt uit bed, kleed je aan en vergeet te eten. Daar heb je eigenlijk ook helemaal geen tijd voor. Je hebt haast en pakt wel wat eten op werk. Je racet naar kantoor en gaat meteen gefocust aan de slag. Je maag begint te knorren maar je negeert het tot de lunchpauze. Lunchen doe je straks wel, als je e-mails beantwoordt. Daarna werk je door tot de baas vertrokken is en onderweg naar huis haal je gemakkelijk een maaltijd bij de snackbar. 

Het is gemakkelijk om een zakje chips of iets anders te pakken als je honger hebt. Zelfs al weet je dat het verstandiger is om te kiezen voor een fruitsalade of groentesoep. Maar door regelmatig gezonde keuzes te maken, kun je gezondheidsklachten voorkomen. Bovendien geeft het je meer energie, kun je langer focussen en ben je productiever. Om je te helpen gezond te blijven op werk en stress te voorkomen hebben wij zeven eenvoudige tips voor je. Maak deze kleine aanpassingen in je werkdag en je zult zien dat jij je de hele dag fit op het werk blijft voelen!

1. Drink echt genoeg water

Je hebt vast vaker gehoord dat water drinken goed voor je is. Maar waarom eigenlijk? Water versterkt ons afweersysteem door voedingsstoffen naar cellen te brengen en afvalstoffen af te voeren. Genoeg drinken op een dag kan hoofdpijnen voorkomen, je stofwisseling stimuleren en je brein alert houden. Neem dus een herbruikbare waterfles mee naar werk, of zet er een thuis op je bureau, en vul deze twee keer per dag. Je kunt er vers fruit in doen om er een smaakje aan toe te voegen. Zorg ervoor dat je minstens 8 tot 10 glazen water drinkt per dag.

2. Drink niet te veel koffie

We kunnen allemaal wel een opkikkertje gebruiken vroeg in de ochtend. Vooral op koude dagen is een warm kopje koffie heerlijk genieten. Als bonus krijg je er ook nog eens energie van en kan het je focus verbeteren. Maar als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Stap daarom over op thee of decafé koffie. Kruidenthee en groene thee helpen je in je focus – zonder je bloeddruk te verhogen – en zijn goed voor je weerstand, spijsvertering en stofwisseling.

3. Kom in beweging

In beweging blijven is makkelijk als je timmerman of vuilnisman bent, maar niet als je werkt als klantenservicemedewerker en de hele dag achter een bureau zit. Sporten en regelmatig bewegen is goed voor je. Langdurig stil zitten daarentegen is niet bevorderend om fit op het werk te blijven. Door lang te zitten gebruik je jouw spieren niet. Als je jouw spieren niet gebruikt, worden vetten en suikers minder snel opgenomen wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Beweeg daarom zoveel mogelijk tijdens je werkdag.

 • Fiets naar je werk.
 • Neem liever de trap dan de lift.
 • Loop naar je collega toe in plaats van te e-mailen.
 • Ga staan als je de telefoon op neemt.
 • Blijf water drinken zodat je vaker op staat om naar de wc te gaan.
 • Wandel een rondje tijdens je pauze; geniet van de zon als het lekker weer is en trek je regenjas aan op natte dagen.
 • Onderzoek of je werk een sportabonnement aanbiedt of fitnessruimte heeft.
 • Vraag je baas om een loopbandbureau of verstelbaar bureau zodat je af en toe staand kunt werken – of kijk naar de mogelijkheden om er een te kopen voor je werkruimte thuis.

4. Eet en snack gezond

Eet jij genoeg groenten en fruit? Het is belangrijk dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wie werkt in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld als voedingsassistent, weet hier alles van. De juiste voedingstoffen helpen je immuunsysteem te ondersteunen en je energie op peil te houden. Probeer gevarieerd te eten en op vaste tijdstippen. Regelmatig wat eten op werk zorgt ervoor dat je niet kapotgaat van de honger en aan het einde van de dag de gehele inhoud van je snoepdoos in je mond propt.

Vervang kroketten met een gezondere lunch optie en zeg beleefd een keer nee tegen de zoveelste verjaardagstraktatie van de week. Neem je eigen lunch en tussendoortjes mee vanuit huis. Werk je thuis? Zet dan de koektrommel terug in de kast en de mand met fruit en noten op tafel. Het kan ook helpen om op je vrije dagen maaltijden en lunches voor te bereiden; zo eet je gezond op werk, zonder over verstandige keuzes na te moeten denken.

5. Lekker je rust pakken

Lunchen terwijl je doorwerkt en e-mails beantwoorden tijdens je pauze. Herken je dit? Op stressvolle dagen heb je misschien het gevoel dat er geen tijd is om te eten, laat staan rusten. Door je werkdag niet even te ontbreken, kun je niet ontspannen. Maar ontspanning is belangrijk om fit op het werk te blijven. Neem dus korte pauzes zodat jij meer energie hebt, je beter kunt concentreren en productiever werkt.

 • Sla je lunch niet over maar geniet ervan.
 • Maak een praatje met collega’s.
 • Ga naar buiten voor een korte wandeling.
 • Bel met een vriend(in).
 • Lees een artikel in de krant
 • Haal een kopje thee en gezonde snack.

6. Een goede werkhouding is echt belangrijk

Een verkeerde houding achter je bureau kan verschillende klachten veroorzaken. Hoofpijn, rugpijn en andere schouder-, arm-, en nekklachten zijn een aantal van de meest voorkomende kwaaltjes. Onthoud deze tips voor een gezonde werkhouding:

 • Zit niet onderuitgezakt of te dicht bij je computerscherm.
 • Stel je bureaustoel zo in dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden zitten.
 • Zit rechtop met je rug tegen de rugleuning aan.
 • Schuif je stoel aan je bureau en zorg ervoor dat je onderarmen rusten op je bureautafel met je ellebogen in een hoek van 90 graden.
 • Plaats je computerscherm op zo’n manier dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte is.

7. Even opruimen die rommel!

Een rommelig bureau is afleidend; je hersenen gebruiken energie om de troep te negeren en hoe meer spullen je op je werktafel hebt liggen hoe moeilijker het is om te concentreren. Als je vaak concentratieproblemen ervaart, ben je minder productief. Wellicht haal je hierdoor deadlines niet of voel jij je mentaal niet helemaal happy. Als je op kantoor werkt hebt je geen controle over de werkruimtes, maar wel over je eigen bureau. Gooi troep weg, recycle oud papier en creëer een rustige werkomgeving. Geheid dat jij hierna je dagen afsluit met een trots gevoel omdat jij je beter kunt focussen en meer werk afrondt.

2022-10-04T14:41:04+00:00