Wat wil jij uit jouw stage halen? Veel studenten zien stagelopen als een verplicht nummertje vanuit school. Het is natuurlijk wel een verplichting, maar hoe mooi zou het zijn als je er voor jezelf ook écht het maximale uithaalt? Het is de ideale manier om ervaring op te doen, voordat je straks volledig op de arbeidsmarkt van start gaat. Je krijgt de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het bedrijfsleven en volop te mee te draaien, terwijl je tegelijkertijd goed begeleid wordt en volop leert van de praktijk. Daarnaast kom je er waarschijnlijk achter waar je echt blij van wordt (en waarvan juist niet).

Hoe zorg je ervoor dat je jouw stageperiode optimaal benut en er een succes van maakt? Wij geven je een aantal tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Zorg er allereerst voor dat je weet wat je wilt. Wil je bij een groot bekend bedrijf aan de slag, waarvan iedereen de naam kent? Of kies je voor een misschien iets minder bekende naam, maar wel een organisatie die toekomstgericht is? Wat je keuze ook wordt, zorg er in ieder geval voor dat je zeker weet dat er voldoende tijd en energie in jou en je stageopdracht gestopt wordt. Daarnaast is het belangrijk om erachter te komen waarom de stageplek er is, wat je stageopdracht inhoudt en wat er aan het eind van de stage gerealiseerd moet zijn. Op deze manier zijn de verwachtingen helder en sta je niet voor verrassingen.  

Focus op je doel

Tijdens je stage heb je eigenlijk twee belangrijke doelen: voldoen aan de competenties en opdrachten vanuit school én de werkgever blij maken. Zodra jij duidelijk voor ogen hebt wat je moet doen voor school en wat je zelf graag wil leren, kun je dit maar beter gelijk kenbaar maken. Stel duidelijke en haalbare doelen voor jezelf én zorg dat je deze focus niet verliest. Als je eenmaal stageloopt kan het gebeuren dat je zomaar ineens met 101 andere dingen bezig bent dan waar je eigenlijk voor bent gekomen (want je collega’s denken: Hey! Hallo helpende handjes!). Maar, bewaak echt je doelen en zorg dat je jouw eigen eindstreep haalt. Of het nu een onderzoek is of een concreet eindproduct… Jouw resultaat is belangrijk.

Maak jezelf wegwijs binnen de organisatie 

Een goede eerste stap is het leren kennen van het bedrijf. Niet alleen de producten en diensten, maar ook de collega’s en de bijbehorende verantwoordelijkheden en visie. Dit is niet alleen vanuit sociaal oogpunt belangrijk, maar vooral ook eigen belang. Zodra jij snel weet wie jou waarmee zou kunnen helpen, levert dit direct een voordeel voor je op. Ga op onderzoek uit, durf vragen te stellen en maak vooral gebruik van de mensen om je heen. We kunnen natuurlijk niet voor andere bedrijven spreken, maar bij Zig vinden we het juist alleen maar leuk om iemand verder te helpen.

Vergeet niet tussentijds te evalueren

Fouten maken mag! Je bent nieuw op de arbeidsmarkt, binnen het bedrijf en in het team waarin je werkt. Wees niet bang om af en toe iets verkeerd te doen of een fout te maken. Dat doen je collega’s met 10+ jaar ervaring namelijk ook nog weleens. Zorg dat je tijdens je stage voldoende evaluatie- en reflectiemomenten vaststelt, zodat je ziet of je op de goede weg zit. Continue en opbouwende feedback helpt je om jouw stage tot een succesvol einde brengen. Daarnaast is het superhandig voor en misschien wel verplicht vanuit school. Je kunt laten zien hoe je gegroeid bent gedurende jouw stageperiode.

Geniet, geniet, geniet!
We horen het je denken. Genieten? Ik moet toch ineens vier of vijf dagen gaan werken, verplicht vroeg opstaan en lange dagen maken? Niets is minder waar. Maar, het went. En je krijgt er heel veel voor terug. Zorg dat je stage een periode is waarin je veel leert en waarin je plezier hebt met de collega’s om je heen. Heb jij af en toe een break nodig gedurende zo’n lange dag? Just do it.
Je collega wil vast wel even een potje met je tafeltennissen. Of een rondje lopen. Geniet van de leerzame periode en benut
alle kansen om te zien hoe het er echt aan toe gaat binnen een bedrijf. Bij Zig betrekken we je overal bij en zien we je als een volwaardige collega. We slepen je erdoorheen, leren je alles over demo’s, stand-ups en retro’s en je mag overal bij zijn.

Stage bij Zig? Een goed idee.

Tientallen studenten lopen jaarlijks stage bij Zig. De feedback die wij krijgen, maakt ons trots. Een fijne werkomgeving, super goede begeleiding en vaak een geweldig eindresultaat. Overweeg jij een stage bij Zig? Just do it!

Bekijk hier onze beschikbare stageplekken