Tijdens je vakantie heerlijk uitgerust op een parelwit strand in Griekenland, genoten van een lekkere cocktail in het zonnetje van Spanje of lekker genoten van een bord pasta in Italië? Na de vakantie is het dan toch echt weer tijd om te beginnen met werken. Het grootste deel van de werknemers voelt zich herboren en gaat vol nieuwe energie en plannen weer naar werk, maar een ander deel heeft er totaal geen zin. Hoe zorg je ervoor dat je na je vakantie begint met een leeg hoofd, een schone lei en positieve vibe?

Zorg ervoor dat je uitgerust begint

Soms kom je juist vermoeider terug van vakantie dan voordat je op vakantie ging. Wel een heerlijke vakantie gehad, maar toch eigenlijk nét iets teveel gedaan. Het kan dan enorm prettig zijn om een dag of een paar dagen voordat je weer aan het werk gaat, echt rust in te plannen. Een lekker dagje aan het zwembad, op het strand of op de bank hangen kan wonderen doen. Zorg ervoor dat je weer fris en fruitig kan starten door op tijd naar bed te gaan.

Het kan helpen om alvast een paar dagen voor je weer begint met werken je wekker te zetten. Dit kan je op de tijd dat je op moet staan voor een werkdag doen, maar dit hoeft niet. Je kan ook puur je wekker zetten, zodat je alvast kan wennen aan het geluid (en dan natuurlijk wel uit bed stappen).

Begin niet direct met een volle werkweek

Een andere tip is om je werkweek niet direct op maandag te beginnen of juist te kiezen voor vrijdag vrij (voor een extra lang weekendje). Dan heb je niet gelijk een volle werkweek en kan je weer even wennen aan het werkleven.

Goede voornemens

Heb je tijdens je vakantie goede voornemens bedacht? Vaak vallen mensen na enkele weken weer in hun oude vertrouwde routine, maar houd je hieraan. Je hebt tijdens je vakantie genoeg tijd om na te denken over je carrière. Wat zou je graag veranderd willen zien? Misschien wil je wel gaan voor een promotie, wil je minder vaak overwerken, vaker een weekendje weg of een nieuwe skill ontwikkelen. Schrijf je plannen op en maak een stappenplan zodat jij vol voor je voorgenomen plannen kunt gaan! Ben je alweer een tijdje aan het werk? Vergeet dan niet je eerder gestelde doelen.

Vermijd multitasken

Na je vakantie komen er veel dingen op je af. Collega’s die je aanschieten, klanten die dingen willen weten, inkomende mailtjes en telefoontjes. Na je vakantie kan het soms overweldigend zijn om terug op werk te zijn, waardoor je alles tegelijkertijd wilt gaan doen. Maar multitasking is niet de oplossing, onze hersenen zijn ingesteld om zich te concentreren op één taak tegelijkertijd. Door te schakelen tussen taken verspil je energie en voer je je taken minder effectief uit, waardoor je verminderd werk levert en ook eerder fouten maakt. Dus houd je hoofd koel en maak een to-do lijst van de taken die gedaan moeten worden.

Hierbij kan het handig zijn om te informeren naar de laatste ontwikkelingen die je in jouw vakantie hebt gemist en wat er de komende dagen de meeste aandacht nodig heeft. Door deze korte samenvatting kun jij direct weer goed aan de slag!

Overvolle mailbox

Je kunt je al snel Spaans benauwd voelen als je denkt aan je overvolle mailbox die na je vakantie op je te wachten staat. Toch is je mail checken het beste om als eerste aan te pakken. Begin met het doorlopen van je mailbox, ga na welke mails urgent zijn en welke mails nog een paar dagen kunnen wachten. Daarbij is het ook vaak het geval dat je beter bij je nieuwste mails kan beginnen, aangezien dingen vaak alweer opgelost zijn tijdens de tijd dat je op vakantie was.

Maak in je mailbox verschillende mapjes aan en categoriseer je mails hierin, zoals een mapje genaamd ‘urgent’. Op deze manier zorg je voor meer overzicht in je mailbox en ook voor rust in je hoofd. En vergeet niet direct de mails die weg kunnen te verwijderen.

Hoe zorg jij voor een fijne werkomgeving met een positieve vibe?
Bij Zig vinden wij het belangrijk dat jij gelukkig bent. Misschien word je dat wel van een baan bij Zig. Check snel onze vacatures; we ontmoeten je graag.