Ja, het mag weer! Terug naar kantoor. De meeste organisaties, waar het geregeld werd om weer naar kantoor te gaan, gingen ze. Met piepende bandjes. Heerlijk weer achteraan sluiten in de file, bammetjes mee en achter je laptop lunchen. Honden uitlaatservice regelen voor je geadopteerde hondje… Ze zijn niet alleen, uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft weer naar kantoor gaat. Maar waarom? Wat is de aantrekkingskracht van kantoor dat we daar zo graag willen zijn?

6 redenen waarom het ook weer leuk is om naar kantoor te gaan! 

1. Met stip natuurlijk op nummer 1! – Je collega’s.  

Heel veel mensen geven aan collega’s missen. En daardoor ook het samenwerken een stuk lastiger vinden op afstand. Op zich ook helemaal niet gek dat we collega’s missen. De mens is een sociaal dier en heeft sociale contacten nodig om zich goed te voelen. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd minder mensen gezien, dus erg leuk voor de afwisseling tijdens je werkweek!

2. Creativiteit & inspiratie

Je bent niet gemaakt om de hele dag maar naar een schermpje te kijken en digitaal van meeting naar meeting te gaan. Laat staan om je creatieve brein ergens op los te laten. Je hebt een probleem en je loopt een collega tegen het lijf die dit ook weleens heeft meegemaakt. Dit soort gesprekken / advies kan je juist gebruiken bij het wachten op je heerlijke kopje koffie. Die ene collega heeft dan juist die tip voor je die je nou net kan gebruiken.

Maar wat dacht je van brainstormen op afstand? Door even snel met een collega te sparren, breng je dat wat je aan het doen bent vaak net een stapje verder. En als je helemaal vastloopt, is het fijn om snel te kunnen schakelen met iemand die snapt waar je mee bezig bent. Niks tegen de hond die lekker naast je ligt onder je bureau, maar veel hulp van deze viervoeter krijg je niet.

3. Klaar met joggingbroek

De bekende thuiswerkkleding! Die stapel bestaat uit joggingbroeken, joggingbroeken en… joggingbroeken. Shirts / sweaters die al een tijd niet in de was zijn geweest, die je elke dag maar weer aantrekt. En ja, met een belangrijke meeting (om toch nog goed voor de dag te komen) trek je je voor geknoopte overhemd maar aan om die vervolgens na de meeting weer in te wisselen voor je sweater.

Uiteraard nog wel met… jawel de joggingbroek.

Deze stapel “thuiswerkkleding” mag weleens ingewisseld worden. Vind je ook niet?

4. Het kantoor is productiever (oké… niet altijd).

Dit is wel een beetje een gevaarlijke uitspraak. Dit geldt namelijk niet voor iedereen. De meeste vinden het heerlijk om weer naar kantoor te gaan. Maar er zijn ook collega’s die helemaal niet meer naar kantoor willen omdat ze simpelweg productiever zijn.

In het begin was iedereen erg gemotiveerd om thuis goed aan de slag te gaan. De output was erg hoog of je nou op kantoor zat of thuis. Communicatie lag hoog, iedereen wist teams te vinden en video belden er op los. Maar het geforceerde thuiswerken kan misschien nu niet meer het gewenste resultaat qua productiviteit opleveren. Een combinatie van beide is echter wel de oplossing voor velen.

5. Het gevoel van “het samen doen”

Dit argument lijkt op alle andere argumenten die te maken hebben met collega’s, maar is toch net anders. Het blijkt namelijk dat niet alleen de onderlinge verbindingen, maar ook de verbinding tussen jou en de organisatie waar je voor werkt, minder sterk is als je alleen digitaal contact hebt. Het kantoor fungeert als een soort clubhuis / ontmoetingsplek: het herinnert je er steeds aan dat je een (of meerdere) gezamenlijke doel(en) nastreeft en die daardoor beter kan behalen.

6. Even ergens anders heen

Hoe leuk en lief je je huisgenoten, kinderen, vrouw of partner ook is , na een tijdje binnenzitten komen de muren letterlijk op je af. Door jezelf – al is het maar één dag in de week – een andere omgeving te gunnen, blijft het thuis ook gezellig. En je hebt weer wat anders om over te praten. Tip! Spreek ook eens af in een inspirerende omgeving. Ga eens in een restaurant zitten van een museum of vergaderzalen in een andere stad of dorp. Ga als het lekker weer is buiten werken met je team! Je zal zien dat dit goed doet.

Thuiswerken of kantoor?

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de afwisseling tussen thuiswerken en naar kantoor gaan misschien wel het fijnst is. Thuis lekker productief zijn en op kantoor gezelligheid, verbondenheid en inspiratie opdoen. Ideaal toch! Een heerlijke afwisseling tijdens je werkweek!